Jump to content
Legion7734

Error upon starting the game: Not enough Systemresources available

Recommended Posts

Hey, 

 

I recently bought the game via Steam and when I checked the requirements I was sure my PC could handle it. But when I'm starting the game  I'm getting the error message, that my System doesn't have enough resources to start the game and than it says (0x5AA) at the end. My rig has the following specs:

  • CPU: i5 - 7600K 3.8 GHz 
  • GPU: Geforce 1070Ti 8GB GDDDR5 RAM
  • RAM: 8GB 
  • WIN 10 64bit
  • DX11

 

However sometimes I get the error message that  there is some damaged data in the game-files. I already tried un- an reinstalling the game but it did not change anything. Could it be that my CPU is too weak?

 

Help is highly appreciated :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello and welcome to Squad @Legion7734,

6 hours ago, Legion7734 said:

CPU: i5 - 7600K 3.8 GHz

[...]

Could it be that my CPU is too weak?

no.

 

 

try a clean install of Squad:

  1. manually delete %localappdata%\Squad
    https://offworldindustries.zendesk.com/hc/en-us/articles/115002768887-How-to-manually-clear-your-user-settings-cache
  2. uninstall Squad via Steam
  3. manually delete remaining folders in Squad installation directory
    default: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Squad
  4. install Squad via Steam
  5. reboot PC

 

If I were you, I'd also try to repair missing or corrupted system files.

run the following command with administrator rights to repair corrupted system files.

sfc /scannow

for further instructions on how to do this, please visit this link. https://support.microsoft.com/en-us/help/929833/use-the-system-file-checker-tool-to-repair-missing-or-corrupted-system-files

 
report back if it worked. thx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the quick reply. :) Unfortunately what you suggested didn't work. Steam will still show me the same error message. However I can run the game if I start it from the Desktop. The problem with that is that another message will pop up saying "EasyAntiCheat Error: failed to create IGameClient instance! Check that the game was run from the correct launcher. Online Play may not be available." There is only one launcher in the file. So I guess that that is the right launcher. I tried starting the EasyAntiCheat- launcher before starting squad but it would still show the same message.

Share this post


Link to post
Share on other sites

yeah, in order to play online, EAC and Squad need to run properly.

looks like either the EAC installation is ****ed, or something is blocking EAC.

 

things I'd do:

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tried what you suggested but the error message is still coming up. Should I join a public match to see if it's just a bug or am I running the of getting banned? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Legion7734 said:

Should I join a public match to see if it's just a bug or am I running the of getting banned? 

sure, you can try it. - and don't worry. you will definitely not get banned because of that.

you'll get a gameban, in case you are using some cheat. ;)

 

4 hours ago, Legion7734 said:

[...] the error message is still coming up.

odd. :/

  • can you post a screenshot of that error message?
  • run dxdiag. upload dxdiag.txt log file. share link here.
  • upload "C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Squad\EasyAntiCheat\launcher_log.txt", share link here

are you using an anti virus software? if so which one?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

I'm using Kaspersky as my Antivirus software. 

Here's thelink to the dxdiag.txt log file: https://www.dropbox.com/s/dxiojkvp5yko9f5/DxDiag.txt?dl=0

 

I can't find a launcher_log.txt file though. I'll put the link to the error message in the next post because the site thinks it's spam  ^_^

Edit: the site won't let me post the link to the screenshot 

Edited by Legion7734

Share this post


Link to post
Share on other sites

dxdiag looks good. the numbers add up.

 

1 hour ago, Legion7734 said:

I can't find a launcher_log.txt file though.

hmm, I guess because it never started properly.

 

1 hour ago, Legion7734 said:

Edit: the site won't let me post the link to the screenshot 

I whitelisted you. next time it should work.

 

the screenshot you tried to post:

gYfDC8z.png

 

not sure why the repair/reinstall did not fix it for you. it did work for this guy:

 

I still think something is blocking your EAC

https://www.easy.ac/en-us/support/squad/

 

but honestly, I am out of ideas at the moment.

If I were you, I'd contact [email protected]

explain your problem; maybe link this thread.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey here's a short update on my situation. I don't know what I did to fix my issues but for some reason Squad started working fine today, even via Steam. No error messages - nothing - it just works now. 

Thank you for your effort @beginna. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glad to hear. :)

 

I'll lock this thread, so it doesn't get hijacked.

PM a mod if you need it unlocked.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×