Jump to content
Spectral

Server Health

Recommended Posts

Hello Squaddies!

 

OWI has added in the ability to see server health from the server browser. This will help players find a server that is performing well that they want to join. Currently it shows live server performance. In the browser, you will see a Red, Yellow, or Green icon which relates to how well the server is performing.

 

We will be enabling this feature remotely shortly, so that server owners can prepare their servers hardware for the Alpha 8 release. We hope this will also help server owners monitor their servers for performance issues. This is also a very useful feature for the end user, as they don't have to join as many servers, looking for one with good performance.

 

In addition to the server browser feature, you can now see the performance icon by looking at the scoreboard in game. This will let you know if the server is performing bad, or if it is your client.

 

Servers in the Yellow category may see issues along the lines of vehicle slowness, users rubber banding and VOIP issues. Licensed servers should remain in the Green. Servers in the Red, will be pretty much unplayable. There may be times when it may go into the red or yellow but the majority of a full server should remain in the green. It is also important to remember that performance can lower as a round progresses due to the increase of placed deployables, as will as the amount of firefights and players in close proximity increasing. Servers not up to the performance standards may lose their license until the performance issues can be resolved.

 

server_browser.png

 

If you have any questions feel free to post here or in our discord!

 

Happy Fragging!

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Servers not up to the performance standards may lose their license until the performance issues can be resolved."

Thank you! Im tired of all these crappy servers that even voip starts to break let alone actually playing the game.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I like this alot. Some servers in other games appear fine when looking at the ping, but once you join the server it's just atrocious to play on. Should give server owners more of an incentive to invest into good servers with resources to spare rather than renting a cheaping which collapses once 10 players are playing on it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I see a "Report bad server performance here [with screenshots!]" thread coming up :P

 

Edit: JK of course. If you've gone to the trouble of making it class different performance as "good", "ok" and "bad", no doubt there is already or are plans to add automated reporting to the servers. 

Edited by Psyrus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Any chance of making a simple hover over bubble on the server health colour box that will display the percentile statistics of its quality?

 

Example:

95% Green

4% Yellow

1% Red

 

So players can see if the server is genuinely a bad server or if the server is just having a little hiccup?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, darricks said:

We have a good hardware provider but our server stay yellow anyway.

 

Answer:

On 26/10/2016 at 11:37 AM, Spectral said:

Servers in the Yellow category may see issues along the lines of vehicle slowness, users rubber banding and VOIP issues.

 

Your server provider must not be good as you think they are then.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/3/2017 at 6:16 AM, RollingInTheHurt said:

 

Answer:

 

Your server provider must not be good as you think they are then.

 

We also have good hardware on a 1gbps connection. The server is only using roughly 50% of memory and cpu but with 80 slots open it still goes yellow and sometimes red. What is the likeliest cause with regards to hardware? It seems to me most servers that have 80 slots open have poor server health. Is it really a hardware problem or is it more to do with the game itself?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sounds like you must have something not set correctly. Are you on Discord @system-zero ? Send me a PM there and we can look into your issues a bit further.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×